Helstegt Pattegris
Den traditionelle helstegte pattegris, er ikke kun en populær spise i Danmark, men også over det meste af verden. Den helstegte pattegris er både en nem, lækker og billig måde hvorpå du kan servere mad til et større selskab. At en helstegt pattegris tilmed smager godt, er jo bare et plus. Bor du i det nordjyske som jeg, og søger efter en ”Helstegt pattegris Nordjylland”, da finder du med sikkerhed Slagter Panduro, han leverer nok de bedste helstegte pattegrise i hele Nordjylland – foruden leveringen + masser af tilbehør, så kommer han desuden og skærer kødet ud til selskabet (dette uden en merpris).
Hvis du ønsker at lave denne større og lækre ret selv, da kan man ikke gøre dette uden at forberede sig grundigt. For det første, så skal du have et sted at grille pattegrisen, og eventuelt hjælp til at marinere den eller dreje den rundt mm. Ofte serverer man salat, kartoffelsalat, flutes, flødekartofler til helstegt pattegris – da dette er et perfekt match.
Med en helstegt pattegris på grillen – Så er grillsommeren i gang. Jeg har fundet denne fine opskrift på nettet og den bringer jeg her i forkortet version:
Sådan gør du med en helstegt pattegris
Du skal bruge en pattegris, som skal lægge med benene spredt helt ud til siden og så skal den være bundet fast til en rist eller lignende. Risten skal kunne justeres op og ned i forhold til varmen, og skal kunne låses, så grisen kan få varme på begge sider under stegningen.
Du skal regne med en stegetid på ca. 8 timer (kan variere pga. størrelsen – til den har en kernetemperatur på min 70 grader). Nogle tilbereder den hurtigere, men dette resulterer jævnligt i sveden flæskesvær og/eller – at den helstegte pattegris ikke er færdig til tiden. Vent med at få sværen sprød indtil den sidste time før serveringen, så du ikke risikerer at få sværen oversprød/hård og brændt.
50 – 75 cm over gløderne er formentlig passende afstand for stegen – hold øje med varmeudviklingen og justér afstanden efter varmen. Den helstegte pattegris bør steges mest på ”undersiden”, dvs. med ribbenene ned mod gløderne, men bør vendes ofte – hvert 10-15 min.
Marinaden kan bestå udelukkende af øl, som smøres på grisen hver ½ time. Husk! Hvis nogen i selskabet har cøliaki (glutenallergi), så kan det højst sandsynligt ikke tåle en marinade med øl, da der er malt, maltbyg og lign. I øl. Du kan derfor også lave en marinade bestående af rødvin, olie, salt, peber og de grillkrydderier, som du har lyst til at blande i.
Flere tips
Grisen må ikke flamberes! Dvs. sørg for at det kun er gløder under den, den må ikke brænde! En helstegt pattegris må gerne blive færdig lidt før tid, da du blot hæver den lidt væk fra varmen, så den holder sig varm og lækker. Tag temperaturen løbende undervejs. En helstegt pattegris skal have en kernetemperatur på mindst 70 grader, og det er i nakken og i skinkerne (lårene) at den bliver sidst færdig.
Skær gerne et snit i nakken på grisen før stegninger, så den nemmere kan tage imod varmen på dette område. Brænde fra løvtræ er at foretrække, da dette giver den bedste varme udvikling fra gløderne, så lad være med at spare her.
Sidst men ikke mindst skal du sørge for at hygge din undervejs. En helstegt pattegris dufter fantastisk og når du venter undervejs, kan du jo passende drikke en øl med en kammerat eller lignende.
Hvis du har nogle flere gode tips til hvordan man laver sin pattegris helt fantastisk lækker så skriv en kommentar herunder.