Foråret og sommeren står for døren, og vi er dermed ved at være færdig med vinterens sne, slud, sjap, salt og flyverust, der ødelægger lakken mm. Her er det vigtigt, at man får gjort bilen rigtig godt ren, specielt hvis der sider flyverrust. Hvis flyverrusten ikke bliver vasket og poleret væk, vil den sagtens kunne ødelægge lakken og give rigtig rust.
Vi har herunder, trin for trin, en bilpleje guide til hvordan du gør din bil forår og sommerklar på bedste vis.
Trin 1 – Skift fælge & skift til sommerdæk
Hvis du selv skifter dine vinterfælge (ofte stålfælge) ud med sommerfælge og sommerdæk, da sørg for at fælgene bliver vasket grundigt inden du sætter dem på bilen, hvis ikke dette var gjort. Ellers er det også en god idé at få vasket dem inden, når man tager dem af, ligeså med vinterfælgene. Brug gerne en fælgbørste, da den er nem at arbejde med.
Nogle gange er knofedt og sæbe ikke nok til at fjerne den værste snavs på fælgene. Her behøver man en god fælgrens uden syre. Herefter kontrollerer du dæktrykket og mønsterdybden. Husk at mønsterdybden minimum skal være 3 mm. Tjek også mønsterdybden på dine vinterdæk – skal de gemmes eller smides ud?
Trin 2 – Rengør kabinen grundig
Der er ikke noget bedre end en rengjort og velduftende kabine, derfor er det skønt når vinteren er slut, for da er man færdig med de mange beskidte støvler og sko, sand, mudder og salt på måtterne i bilen, og man kan få bilen gjort sommerklar.
Start med at fjerne måtterne fra bilen, bank dem, rengør og støvsug dem grundigt. Måske har du også forskellige måtter til vinter og sommer, da byt dem ud. Tøm også dørlommer, askebægre og bagagerummet.
Start med at støvsuge bilen, her skal man huske at køre forsæderne helt frem og tilbage, så du kommer helt ind i hjørnerne og under sæderne. I bagagerummet kan du tage bagagerumsbunden helt ud og støvsuge i reservehjulsbrønden. Hvis du har hund, da kan hundehår og lignende nemt fjernes med en fnugbørste, som normalt bruges til tøj.
Tør kabinen og vask kabinen af i ordentlige bilpleje produkter. Brug en specialklud, gerne en mikrofiberklud, der ikke efterlader ”stof” og striber. Slut af med at rengøre ruderne, enten med det produkt du bruger i huset eller med et special egnet produkt.
Trin 3 – Vask bilen
Om vinteren tager de fleste den mest nemme løsning, nemlig bilvasken på tankstationen, da det jo ofte er for koldt at stå ude og vaske bil. Men nu da vinteren ovre, og vejret er til det, da er det tid til årets vigtigste bilvask. Det er vigtigt at foretage denne i hånden, da en autobilvask ikke kan komme i dybden, som du kan med en manuel vask.
Vasken udføres ved først at skylle bilen med rent vand. Ved skylning af bilen, da brug gerne ekstra tid omkring hjulkasserne, og skyl alt sand og snavs væk. Efter skylningen, da vaskes bilen med en god bilshampoo og en blød og ren børste, brug eventuelt en stor svamp eller special vaskeklud. Husk at vaske rundt om dørhåndtag, nummerplader og blinklys. Hvis du har, da kan man også påføre sæben med en special skumlanse – der nemt kan påføre sæbe og vaske skidt væk. Hvis du køber en kvalitets skumlanse, da kan den påføres stort set alle højtryksrensere.
Til efterskylning, da brug gerne regnvand til skylning af bil, da der ingen kalk er i dette (hvis du har en regn opsamler tønde).
Trin 4 – Giv lakpleje
Når du nu er blevet færdig med bilvasken, så kan du ligeså gøre arbejdet helt færdig og forsegle det med lakpleje. Der findes i dag masser af produkter til lakpleje, ligesom de også er blevet nemmere at arbejde med (de kræver ikke meget knofedt).
Hvis du ikke har nogle lakpleje produkter, da kan du med fordel købe et lakpleje startsæt. Vi kan med fordel anbefale disse startsæt fra ShopBilpleje.dk:
- Polersæt til håndpolering fra Monello – Set til kr. 440,-.
- Polersæt – Dual Action Polermaskine fra Monello – Set til 2250,-.
Det er vigtigt ikke at foretage lakplejen i solskin, sørg i stedet for det foregår i skyggen. Så produktet ikke tørrer ind på lakken.
Efter lakplejen, så vil din bil stå helt forårs-klar – til at tage imod sommeren.