home Blandet Erhverv 3 tips til at blive årets leder

3 tips til at blive årets leder

En leders vigtigste opgaver er at løse udfordringer og maksimere ressourcer. For at klare denne opgave optimalt, skal lederen kende og mestre de rigtige strategier og taktikker. Men disse virker ikke optimalt, før lederen er selvbevidst og mestrer sig selv – altså sin egen psykologi. Læs hvordan her.

Af Iben Sofie Jønch, indehaver af Passion at Work

Jeg er ikke og har aldrig været leder, men jeg har været medarbejder hos mange ledere. Så det er på baggrund af disse erfaringer (plus indsigt i psykologiske mekanismer), at jeg tillader mig, at komme med et par vejledninger til, hvordan du som leder eventuelt vil kunne udnytte ressourcerne i dig selv og dine medarbejdere mere optimalt.

”The effect you have on others is the most valuable currency there is.”
– Jim Carrey

 

Du kan ikke dele ud af noget, du ikke selv har

Hvis du efterspørger tillid fra dine medarbejdere, så må du som udgangspunkt have det til dig selv og selvfølgelig til dine medarbejdere. Hvis du ikke har dine rødder solidt plantet i dig selv, og kender dig selv to the core, så risikerer du – som et træ uden rødder, ikke at kunne styre dine handlinger bevidst eller ligefrem vælte i stormvejr.

Leder
Jeg har været ude for flere ledere, som har ´overfaldet´ deres medarbejdere verbalt, fordi de har ytrede sig om deres syn på en sag, som ikke var den samme som lederens. I stedet for at imødekomme, at der findes ingen virkelighed, men kun perspektiver på den, og vise forståelse for andres opfattelse. En sådant mangel på overskud risikerer at demotivere medarbejderen (det gjorde i hvert fald i mit tilfælde), og bevirker at blandede man ikke blander sig en anden gang, selvom man kan se, at tingene kan gøres mere hensigtsmæssigt. Dvs. lederen lukkede ned ressourcer i stedet for at maksimere dem.

 

Vejen til at blive selvbevidst og stå stærkt i sig selv

At stole 100% på sig selv, og have tillid til sig selv handler om at kende sig selv, acceptere sig selv, som man er, og fortælle sandheden om sig selv til sig selv og andre. Det giver en magisk indre ro… Selv på oprørte have. Fordi du bliver så at sige ´ikke kastet rundt nede i lasten, men du står som kaptajn ved roret på skibet´, og har fuld kontrol. Der er desværre ingen quick fix til denne tilstand, det kræver dedikeret arbejde med sig selv. Men hvis du vil udøve indflydelse på andre (være leder!), så må du nødvendigvis vide, hvordan du indfluerer på dig selv. Her er 3 gode skridt på vejen mod selvbevidsthed:

  1. Lær hvordan du styrer din tilstand. Din tilstand påvirker folk – er du frustreret smitter det, er du committed, vedholdende og passioneret, så smitter det også. Din psykiske tilstand kan ændres med bevægelse – motion ændrer din psykiske tilstand. Bevæger du dig i et vis tempo frigives endorfiner – kroppens eget lykkehormon.
  2. Bliv bevidst om dine overbevisninger, værdier og dine leveregler, hvad oplever du eksempelvis som muligt, umuligt? Folk handler altid på grundlag af, hvad de tror på/deres overbevisninger. Hvis du ønsker at ændre dine medarbejderes handlinger (eller dine egne) er du nødt til at først at ændre din/deres tro/overbevisninger.
  3. Hvad fokuserer du på – det du kan kontrollere (dig selv, dine reaktioner/beslutninger) eller det der er udenfor din kontrol (folks reaktioner)?

For at få indsigt i- og klarhed over de ovennævnte elementer, kan jeg varmt anbefale at søge assistance hos en dygtigt coach, som vil kunne understøtte dig i at skabe bevidsthed, nye perspektiver og handling mod dine personlige mål og mål i virksomheden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *