Non-fungible tokens (NFT’er) henviser til de kryptografiske aktiver, der handles på en blockchain, og som hver især har en specifik metadata- og identifikationskode, der adskiller dem fra hinanden. Selv om NFT’er også findes på blockchainen, er de forskellige fra kryptovalutaer, da de ikke kan udveksles eller handles på samme måde. Denne egenskab gør dem non-fungible, fordi de ikke er identiske og ikke kan bruges som et transaktionsmedie.
I øjeblikket drejer størstedelen af NFT-markedet sig om samlerobjekter såsom sjældenheder, sportskort og digitale kunstværker. Indtil videre er den mest populære hub på markedet NBA Top Shot, et sted hvor man kan samle digitale kort med NBA-øjeblikke, som er optaget som non-fungible tokens. Køb NFT hvis du er interesseret i denne slags samleobjekter, men husk at researche de bedste mæglere inden du investerer dine penge. På denne måde er du sikker på at du indgår et sikkert køb.
Sådan fungerer NFT’er
Kryptovalutaer ligner almindelige fysiske penge, fordi de er fungible. De kan byttes eller bruges til at købe varer og tjenesteydelser. For eksempel har en Bitcoin i Danmark den samme værdi som en anden i Sverige. På samme måde er 1 DKK den samme værdi i hele Danmark.
Denne fungibilitetsfunktion gør kryptovaluta meget nemmere at bruge som et sikkert middel til at foretage transaktioner inden for det digitale rum. NFT’er har dog en anden fremgangsmåde. De medfører et paradigmeskift ved at sikre, at hver enkelt token er unikt, hvilket gør det både uerstatteligt og umuligt for værdien af hver enkelt NFT at være lige stor på et hvilket som helst tidspunkt.
Det der får dette til at fungere er, at NFT’er repræsenterer aktiver. Tænk på dem som digitale pas, der indeholder tokens. For at garantere sikkerheden for disse tokens er hver enkelt NFT forsynet med en kryptering, som adskiller den fra resten, og som også gør den ikke-overførbar. Derfor kan den ikke stjæles, men blot overdrages.
En anden fantastisk egenskab ved NFT’er er, at de kan udvides, hvilket betyder, at man ved at kombinere to NFT’er kan skabe en ny og unik NFT. Hvor fedt er det ikke?!
Sammenfattende kan man sige, at selv om NFT’er adskiller sig meget fra kryptovalutaer, har de også én ting til fælles: identitet. Hvert NFT har en detaljeret ejerfortegnelse, som gør det lettere, at overføre og identificere aktiver. På denne måde formår markedet at holde svindel i skak og sikre den størst mulige gennemsigtighed.
De mest solgte NFT’er
Der har været mange NFT’er, der har solgt godt, siden de digitale aktiver blev mainstream. Nogle af dem tilhører samlinger, mens andre er engangsarbejdere, som er lavet af kunstnere. Du vil blive overrasket over de priser, som nogle af dem sælges til. Her er nogle af dem:
The Merge – $91.8 mio
Den 2. december 2021 blev The Merge den mest solgte NFT med 91,8 millioner USD, og omkring 30.000 samlere samarbejdede om købet. Det er en af de få NFT’er på markedet med flere ejere og et svimlende prisskilt.
Everydays – 69,3 millioner dollars
Den næstdyreste NFT lige nu er et værk af Beeple til 69,3 millioner USD. I modsætning til The Merge er dette kunstværk kun ejet af én person. Desuden er denne NFT et kunstværk af høj kvalitet med en stor tilslutning og anerkendelse i kunstmiljøet.
Det er en kollage bestående af 5.000 kunstbilleder, som er samlet over en årrække, begyndende i år 2007. Kunstneren Beeple forpligtede sig til at skabe et kunstværk hver dag, og resultatet er Everydays.
Jack Dorseys første tweet – 2,5 millioner dollars
Denne NFT er værd at nævne, fordi den var så latterlig på det tidspunkt. Den tidligere Twitter-chef Jack Dorsey solgte sit første tweet på platformen, “Just setting up my twttr”, for omkring 2,5 millioner USD.