Hvad er NFT’s

Hvad er NFT’s

Er du stødt på begrebet NFT for nylig, så er du bestemt ikke alene. Man kan ikke bevæge sig online uden at se ordet – en fancy forklædning for digitale værker – dukke op hist og her.

NFT’s – eller ”Non-Fungible Tokens” – er unikke digitale aktiver baseret på kryptovaluta, som man kan købe og beholde eller sælge videre med profit. Tænk på det som samleobjekter, der lever et digitalt liv online.

NFT har i teorien et enormt potentiale for alle, der køber og sælger musik, digitale kunstværker og alskens samleobjekter online. Det har vi senest set med salget af Grimes’ kunstkollektion til 36 millioner kroner og udgivelsen af Kings of Leons nye album som NFT.

NFT dokumenterer Proveniensen

I den ”rigtige” kunstverden, som den har set ud indtil NFT´erne så dagens lys – her kunne det være aldeles svært at dokumentere rettigheder, og ægtheden af et stykke kunst. Med NFT, vil du have hele proveniensen fra første salg til nuværende, hvem der har haft det, købte det osv.

Teknologien bag NFT betyder simpelthen, at de er unikke (der findes ikke to identiske NFT’er), og de kan dermed hverken kopieres eller forfalskes. Der er altså kun ét eksemplar af en NFT, medmindre de sælges i et begrænset oplag, og selv her er de unikke på den måde, at de vil være nummererede.

Det skyldes, at NFT’er eksisterer på en blockchain. Det ord kender du måske fra kryptovaluta som bitcoin. En blockchain er en slags database, hvor information opbevares i blokke, som forbindes i én lang kæde.

Fordi der er tale om en kæde, kan man ikke gå ind et specifikt sted og ændre i den allerede verificerede information. Dette sikrer mod snyd og tyveri, for ændres én blok, ville det ramme hele kæden.

Med denne form for teknologi skabes der altså en særlig form for ejerskab af NFT, hvor man til enhver tid kan følge transaktionshistorikken for et aktiv. Der er fuld transparens på salgsplatforme som f.eks. OpenSea.io.

Hvad består NFT´s af?

I øjeblikket ser vi ofte NFT’er som digitale kunstværker, men de kan i teorien være alt. Det visuelle udseende dækker egentlig blot over den metadata og information, som selve enheden på en blockchain består af – og det er ejerskabet af denne enhed, man kan købe og sælge.

Man ejer altså ikke nødvendigvis det fysiske aktiv, men får derimod et certifikat på ejerskab over rettighederne. Et eksempel på dette er Jack Dorseys første tweet, der lige nu står til at blive solgt for 15,6 millioner kroner.

Har Danske kunstnere solgt NFT´s

Ja, en dansk kunstner By Moeller, har sat flere af sine værker til salg som NFT´s. Modsat mange andre, har han lavet en meget begrænset udvalg – og kun én NFT udgave af hvert kunstværk. Samt proklamerer han via one2collect.com, at der er et begrænset udvalg på vej kun som NFT’s – så det kan være en god idé at holde øje med salg af disse, som skulle starter ultimo marts / primo april 2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *