home Blandet Erhverv Sådan bliver du en god fodboldtræner og samler et fantastisk fodboldhold

Sådan bliver du en god fodboldtræner og samler et fantastisk fodboldhold

Overvejer du på et tidspunkt at samle et fodboldhold, er der råd og inspiration at hente fra de professionelle trænere. Vi har set på, hvilke taktikker de bedste af dem bruger, og hvordan du kan lære af dem.

Bag ethvert godt fodboldhold står en god træner. Det vil de fleste professionelle fodboldspillere nok gerne skrive under på, og mange fodboldklubber i dag har faktisk mange trænere ansat til at varetage de forskellige træningsfunktioner. FC Midtjylland, som ligger som favorit til at vinde den danske Superliga med superliga betting odds hos bet365 og en føring på over 10 point, har for eksempel udover cheftræner Brian Priske og assistenttræner Kristian Bach Bak en fysisk træner, en angrebstræner, en målmandstræner, to akademitrænere, en afslutningstræner og en mentaltræner ansat.

Priske har imponeret som træner, siden han satte sig i cheftrænerstolen i 2019 og forlængede med FCM i november 2019 frem til 2023. Før han kom til FCM var han assistenttræner i FCK, hvor han blev rost for både sine faglige evner som træner og sin personlighed. Og netop sidstnævnte er noget, som er helt afgørende i tillæg til de faglige kompetencer lige meget, om man træner amatører eller professionelle på højeste plan. En god træner sørger nemlig for, at det er sjovt at spille fodbold. Når man bruger ordet sjovt, skal det ikke misforstås som useriøst eller hyggetræning, for du kan som træner sagtens samle et fantastisk hold,inspirere dem og motivere dem til at spille godt og vinde kampene.

Kristian Bak

Kristian Bak 20120312” af Lars Schmidt (CC BY-SA 3.0)

Tips til motivering

Så hvordan motiverer man så sit fodboldhold? Mange tips er utroligt simple, og så kræver de alligevel, at man tænker sig om. For eksempel er det vigtigt, at man varierer træningen, for lige meget hvilket job man har, er det de færreste mennesker, som gider ”rugbrødsarbejde” dag efter dag. Forbered nogle forskellige øvelser, skift miljø så I nogle dage løber en tur i skoven, nogle dage træner på stadion og andre gange er i fitnesscentret. Det er også vigtigt, at man både har fokus på den enkelte spiller og på holdet som helhed. Man kan både arrangere træningskampe under træningen for hele holdet, og så kan man lade sig inspirere af FC Midtjylland og lade de enkelte spillere træne deres egne kompetencer på banen. Selvom man ikke har adgang til en målmands- eller angrebstræner på samme måde som de store klubber, kan man for eksempel lade spillerne træne parvis, så angriberne træner skud på målmændene, som de gør det i Superligaen, så de får styrket deres redningskompetencer. Samtidigt har man på skift andenmålmanden og en anden angriber til at observere og evaluere styrker og svagheder hos de andre spillere, før man bytter rundt.

Alt efter niveau og ambitioner er det også vigtigt, at man som træner motiverer spillerne til at fejre de små sejre. Hvis man lige har samlet et hold, skal holdet spilles sammen, og så er det måske en sejr i sig selv, at man fik scoret, holdt målet rent eller ikke tabte for stort. Godt lederskab handler om at bygge noget op, som kan holde på lang sigt, og det gælder også for fodboldtrænere.

Lincoln Gibraltar
LINCOLN-UEFA” af Infogribraltar (CC BY 2.0)

 

 

 

 

 

 

 

 

Udvalgt billede Kilde: Pexels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *