home Hus, Have & Auto Hvor kommer skægkræ fra?

Hvor kommer skægkræ fra?

Skægkræ er små insekter, der kan findes i mange forskellige områder i hjemmet, såsom badeværelser, køkkener og kældre. Selvom de kan være irriterende, er de ikke farlige for mennesker eller kæledyr. Men hvad spiser skægkræ egentlig, og hvor kommer de fra?


Skægkræ er insekter, der lever af organisk materiale. Dette kan omfatte madrester, madaffald, skimmel og andre ting, der kan findes i fugtige områder. Skægkræ spiser også stivelse, såsom det, der findes i kartofler og ris.
Når det kommer til deres oprindelse, er skægkræ en naturlig del af miljøet og kan findes over hele verden. De kan ofte findes i fugtige og mørke steder, hvor de kan trives og formere sig. Skægkræ har eksisteret i årtusinder og har tilpasset sig til at overleve i en række forskellige miljøer.


Det menes, at de ”Danske” Skægkræ kommer fra Norge. I Norge har skægkræene har fart på, siden de første gang blev registreret i 2013. I 2016 blev der registreret 511 tilfælde af professionel bekæmpelse af skægkræ, og i 2018 var antallet 3.433. I Norge er flere bolighandler endt i retssager på grund af skægkræ.
– ”Vi har haft tilfælde, hvor folk ikke har informeret om problemer med skægkræ, når de har solgt deres lejlighed. Det har ført til retssager, hvor køberne har fået erstatninger på flere hundredtusinder kroner, siger den norske forske på Norwegian Institute of Public Health, Bjørn Arne Rukke” kilde videnskab.dk.

Bekæmpelse af skægkræ – sådan gør du

Modsat sølvfisken, som ofte kan bekæmpes med en god omgang rengøring, kan det være svære at slippe af med skægkræet igen. Men forsøg med en eller flere af disse metoder:

  • Hold dit hjem rent og støvsug det grundigt og ofte – støvsug ekstra grundigt i revner og sprækker
  • Hvis du får støvsuget skægkræ op, så tøm støvsugeren/støvsugerposen udenfor
  • Vask ofte gulv
  • Undgå at lade madrester stå fremme – pak dem grundigt ind i f.eks. lufttætte beholdere, bl.a. mel og havregryn mm.
  • Lav en silikonefuge langs væggen der, hvor du har opdaget sølvkræet. Det kan lukke de revner, den kommer ind ad.
  • Sæt sølvkræ fælder op (ca. 1 fælde pr. 4-5 kvm), der hvor du observerer skægkræene, og gerne generelt i hele huset lejligheden, da dette er mest effektivt.
Billede af en effektiv limfælde mod skægkræ og sølvfisk fra Trapit.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *