home Sundhed & Helse Brug yoga til at sænke dit stressniveau

Brug yoga til at sænke dit stressniveau

Der er mange faktorer i hverdagen, der kan virke stressende for det moderne menneske og få os til at føle, at vi bliver presset længere end nødvendigt, og hvad sundt er. Arbejdsopgaverne tårner sig op, chefen ringer, partneren ringer og skal have koordineret aftensmaden, og når du endelig har fri fra arbejde, så venter alle dine fritidsaktiviteter – egentligt skulle hjælpe dig med at lade op, men i stedet gør de dig bare mere stressede. Høje forventninger, pres, stramme tidsplaner, og alt for mange aktiviteter kan gøre vores hverdag enormt stressende og for meget stress i en længere periode er ikke sundt for hverken krop eller sind. Men der er heldigvis ting, der kan hjælpe dig med at komme lettere igennem de stressende perioder, eller som kan hjælpe dig med at komme op igen, hvis stressen har overvældet dig helt.

Stress af med yoga og meditation

De fleste mennesker oplever en varierende grad af stress fra tid til anden, og det varierer, hvordan det enkelte menneske håndterer de stressede perioder. For nogle er løsningen måske så simpel som at slappe af på sofaen efter en hård dag. De sætter måske den nyeste Netflix-serie på, eller måske en gammel klassiker som for eksempel slots, alt efter hvad der passer til deres smag. Det kan også være, at de sætter sig godt til rette med en kop the og deres yndlingsbog og dermed giver slip på noget af al den stress, der kan akkumuleres i kroppen over kortere eller længere tid.

En anden virkelig god måde at stresse af på kan være yoga eller meditation, og her får du nogle gode råd til, hvordan du kan bruge yoga, meditation, og mindfulness til at få kroppen helt ned i gear igen.

Vælg dine redskaber

Der er mange forskellige former for yoga, og hver stil har sine egne fordele og ulemper – alt efter hvad man har brug for og søger. Hvis man er nybegynder indenfor yoga og meditation, så er Hatha yoga et godt sted at starte. Samtidig er det nok også den stil, der umiddelbart er bedst til at hjælpe med stresshåndteringen. Hatha yoga fokuserer på at koble krop, sind, og åndedræt sammen og skaber et øget fokus på kroppen. Dermed nedbringer det stressniveauet og skaber ro i både krop og sind. Din yogatræning kan med fordel kombineres med meditation, og hvis du er helt ny i det, så findes der apps, som guider dig igennem forskellige yogasessioner og hjælper dig med at komme helt ned i gear. Især appen Keep Yoga er rigtig god til bade nybegyndere; den indeholder mange forskellige yogasessioner samt meditationer til forskellige formål. Du behøver ikke nogen dyre redskaber for at begynde din yogarejse. Du skal bare bruge en god måtte eller et tæppe, et roligt sted og måske en god fast pude, hvis du har brug for hjælp til at slappe af i nogle af stillingerne.

Fokuser på dit åndedræt

Når hverdagsstressen banker på, og du har brug for en pause, så find yogamåtten frem. Sæt dig i enten lotusstilling eller i en god skrædderstilling og slap af i skuldrene. Ret ryggen og få skuldrene helt ned. Spænd på i mellemgulvet og træk vejret dybt. Luk øjnene. Slap helt af og fokuser på dit åndedræt. Din vejrtrækning er det eneste vigtige lige nu. Slap af i hænderne og løsn nakken. Træk vejret ind gennem næsen og ud igen. Slap helt af. Sådan kan du med fordel sidde i lige så lang tid, som det er komfortabelt. Få kontakt til din krop og byg bro mellem krop og sind. Fokuser på dit åndedræt og bliv ved med at trække vejret roligt ud og ind.

Find en god routine

Yoga kan dyrkes af alle uanset alder, form og smidighed. Det eneste, du skal tage udgangspunkt i, er din egen krop og dine muligheder. Der er en yogarutine for alle, og du behøver ikke gå videre, før du er klar til næste skridt. Det kan være svært at anbefale en general rutine, fordi du netop skal tage udgangspunkt i dig selv, og der hvor du er lige nu. Man kan dog sagtens lade sig inspirere, så her får du nogle gode øvelser til at nedbringe dit stressniveau:

Nedadgående hund: Det er nok en af de mest kendte yogaøvelser og med god grund, for den styrker hele din krop og bringer dit åndedræt i balance.

Kriger to: Trods det lettere krigeriske navn, så er denne stilling også ideel til at få afspændt i kroppen og strækket godt ud.

Træet: Træets stilling fokuserer på balancen og vejrtrækningen. Den hjælper dig med at grounde.

Barnets stilling: Denne stilling er ideel, hvis du mangler umiddelbar afspænding og hjælp til at grounde lige nu. Sæt dig på knæ og bøj overkroppen frem, samtidig med at du strækker armene ud foran dig. Stræk i hele ryggen og læg panden på måtten. Træk vejret dybt, slap af og mærk, hvordan kroppen bliver afspændt.

Mens det her langt fra har været en udførlig guide, så håber vi, at du har fået et par tips til og mod på at starte din yogarejse med en mindre stresset hverdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *